Enkelinstabiliteit

Patiënten die een enkeldistorsie doormaken kunnen hiervan volledig genezen mits adequate behandeling onder vorm van kinesitherapie en een beschermende brace gedurende de eerste 4 weken (zie ‘Enkeldistorsie’). Echter, bij een groep patiënten is er toch een evolutie naar een chronische enkelinstabiliteit. De incidentie van persisterende enkelinstabiliteit na een acute enkeldistorsie varieert van 15% tot 48%.

Klachten

Deze wordt gekenmerkt door persisterende pijn, het zich telkens opnieuw voordien van enkeldistorsies en algemeen een gevoel van instabiliteit.

Oorzaken

De instabiliteit kan voortkomen uit een gebrek aan goede neurologische reflexen of ten gevolge van een overdreven laxiteit van de ligamenten rond de enkel.

Mensen met een neutrale as van de achtervoet, het naar buiten staan van de enkel (‘varus’), holvoeten of algemene laxiteit, hebben een belangrijk risico om enkelinstabiliteit te ontwikkelen. Spierzwakte en neurologische afwijkingen kunnen eveneens aanleiding geven tot instabiliteit.

Bepaalde groepen van patiënten, bijvoorbeeld sporters of arbeiders, oefenen risico-activiteiten uit die de kans op enkeldistorsies vergroten. Deze groep van ‘high demand’ patienten zullen sneller geneigd zijn medisch advies te vragen in verband met enkelinstabiliteit.

Behandelingsopties

Belangrijke maatregelen om een chronische enkelinstabiliteit te voorkomen en te behandelen zijn het dragen van schoeisel met een stevig hielstuk, goede kinesitherapie (versterking van de spieren aan de buitenzijde van de enkel, optrainen van neurologische reflexen en verbeteren mobiliteit) en eventueel aangepaste steunzolen.

Indien deze behandelingen onvoldoende zijn en de klachten blijven bestaan, kan het nodig zijn een chirurgische ingreep te ondergaan. Er bestaan een groot aantal ingrepen ter versterking van de stabiliteit van de enkel. Het type van chirurgie is afhankelijk van een aantal patiëntspecifieke (beroep, sport, …), eventuele voorgaande ingrepen, medische voorgeschiedenis, klinische en radiologische factoren.

Een eerste chirurgische mogelijkheid bestaat uit het direct ophechten en verstevigen van de gescheurde of lakse buitenste ligamenten. Hierbij wordt meestal gebruik gemaakt van een botanker om de ligamenten aan te trekken en op te hechten op het bot.  

Een tweede belangrijke operatie is het volledig reconstrueren van de ligamenten met een pees, die we bekomen ter hoogte van de knie (gracilis pees). Deze wordt via boortunnels en ankers bevestigd aan de buitenzijde van de enkel, zodat de stabiliteit van de enkel wordt herwonnen met toch het behoud van een goede mobiliteit.

Nazorg

Na de ingreep krijgen de patiënten een gipsatelle gedurende 2 weken waarop ze niet mogen steunen. 2 weken na de operatie krijgen patiënten een controleafspraak ter controle. Hierbij worden de hechtingen verwijderd. Vanaf dit moment mag patient beginnen steunen, weliswaar met behulp van een beschermende brace of walking boot. Ook zal er gestart worden met mobilisatieoefeningen onder begeleiding van een kinesist. Na 6 weken kan de revalidatie worden verder gezet met krachtoefeningen en proprioceptieoefeningen. Mits een goed verloop van de revalidatie, kan sport hervat worden na gemiddeld 3-4 maanden.  

 

 • Dr. Stefan Clockaerts PhD

  Voet - Enkel - Kraakbeenchirurgie
 • Dr Jaap van der Maas

  Knie
 • Dr. Joeri Barth

  Heup - Trauma
 • Dr. Luk Verhelst

  Schouder - Heup
 • Dr. Jeroen Vanhaecke

  Hand - Pols
 • Dr. Luc Vercruysse

  Heup - Knie
 • Dr. Dirk Oosterlinck

  Heup - Knie - Wervelkolom
 • Dr. Marleen Dezillie

  Elleboog - Hand - Pols
 • Dr. Guy Putzeys

  Trauma - Schouder - Bekken
 • Dr. Filip Stockmans

  Hand - Pols - Congenitale handchirurgie
 • Dr. Frederick Michels

  Knie - Voet - Enkel
 • Dr. Jan Van Cauwelaert de Wyels

  Schouder - Knie
 • Dr. Jan Van Der Bauwhede

  Knie - Voet en Enkel - Kraakbeenchirurgie

Contact

Orthopedisch centrum

tel: 056 63 35 40

fax: 056 63 35 49

Handgroep

tel: 056 63 35 80

fax: 056 63 35 89

Spoedgevallendienst

tel: 056 63 61 12

ADRES

President Kennedylaan 4
8500 Kortrijk | België

Plan uw route

Terug naar boven