Enkeldistorsie

Acute enkeldistorsies of enkelverstuikingen zijn frequent optredende blessures. In 85 procent van de gevallen plooit de enkel hierbij naar binnen toe. Hierbij geraken de ligamenten aan de buitenzijde van de enkel beschadigd of zelfs volledig gescheurd.  In sommige gevallen kan een enkeldistorsie beschadiging van de ligamenten aan de binnenzijde van de enkel veroorzaken.

Klachten

Onmiddellijk na een enkeldistorsio kunnen er milde klachten aanwezig zijn zoals vage pijn en zwelling aan de buitenzijde van de enkel met nog steeds de mogelijkheid om de (sport)activiteiten verder te zetten. Echter, bij meer forse enkeldistorsies kan er sprake zijn van een enorme zwelling rond de enkel met tevens uitgesproken blauwverkleuring, pijn bij steunname en mobilisatie van de enkel. In het laatste geval is het soms erg moeilijk om op basis van klachten alleen uit te maken of er al dan niet bijkomend een breuk is opgetreden rond het enkelgewricht of in de voet en dient een controle radiografie te gebeuren.

Oorzaken

Enkeldistorsies kunnen voorkomen tijdens de gewone dagelijkse activiteiten. Meestal ligt de oorzaak bij een misstap op een ongelijke ondergrond of bij een val. Stevige duels, fout neerkomen na een sprong, of slecht vallen bij sporten zoals voetbal, volleybal e.d. is eveneens een vaak voorkomende oorzaak. Bijkomende risicofactoren voor een enkeldistorsie zijn eerdere enkeldistorsies in de voorgeschiedenis, standafwijkingen van de achtervoet, spierzwakte of neurologische afwijkingen.

Behandelingsopties

RICE (Rust – Ijs – Drukverband – Elevatie) zijn de belangrijkste maatregelen die men dient toe te passen onmiddellijk na het ongeval. Na de acute fase en na een grondige evaluatie, wordt er gestart met kinesitherapie en een beschermende brace. De kinesitherapie dient zich in eerste instantie te richten op het behoud van een goede mobiliteit van het enkelgewricht. Nadien kan er geleidelijk aan worden gewerkt op kracht. Hierbij gaat er specifieke aandacht naar de spieren aan de buitenzijde van de enkel. In een laatste fase zal er aandacht besteed worden aan de proprioceptie, met andere woorden het ontwikkelen van de juiste reflexen om de enkelstabiliteit tijdens het stappen en lopen te bewaren.

Nazorg

De duur van het herstel na een enkeldistorsie is moeilijk te voorspellen. Dit varieert van een maand tot een jaar. Studies tonen aan dat ook medische beeldvorming (echografie, MRI scan) geen waarde heeft in het voorspellen van het herstel. Toch is het soms nuttig om bijkomende beeldvorming te verrichten indien de klachten aanhouden, om bijkomende problemen zoals bijvoorbeeld een kraakbeenletsel op te sporen.

Bij aanhoudende zwelling en irritatie kan het nodig zijn een lokale infiltratie toe te dienen met een ontstekingswerend middel, of indien een overdadige herstelreactie van de ligament leidt tot blijvende irritatie van het enkelgewricht, kan een kijkoperatie van de enkel noodzakelijk zijn.

Een zeer kleine groep patiënten hervalt ondanks adequate behandeling en maakt opnieuw enkeldistorsies door. In dit geval is er sprake van enkelinstabiliteit.

 • Dr. Stefan Clockaerts PhD

  Voet - Enkel - Kraakbeenchirurgie
 • Dr Jaap van der Maas

  Knie
 • Dr. Joeri Barth

  Heup - Trauma
 • Dr. Luk Verhelst

  Schouder - Heup
 • Dr. Jeroen Vanhaecke

  Hand - Pols
 • Dr. Luc Vercruysse

  Heup - Knie
 • Dr. Dirk Oosterlinck

  Heup - Knie - Wervelkolom
 • Dr. Marleen Dezillie

  Elleboog - Hand - Pols
 • Dr. Guy Putzeys

  Trauma - Schouder - Bekken
 • Dr. Filip Stockmans

  Hand - Pols - Congenitale handchirurgie
 • Dr. Frederick Michels

  Knie - Voet - Enkel
 • Dr. Jan Van Cauwelaert de Wyels

  Schouder - Knie
 • Dr. Jan Van Der Bauwhede

  Knie - Voet en Enkel - Kraakbeenchirurgie

Contact

Orthopedisch centrum

tel: 056 63 35 40

fax: 056 63 35 49

Handgroep

tel: 056 63 35 80

fax: 056 63 35 89

Spoedgevallendienst

tel: 056 63 61 12

ADRES

President Kennedylaan 4
8500 Kortrijk | België

Plan uw route

Terug naar boven