Spreidvoet

Een spreidvoet kan veel verschillende klachten aan de voorkant van de voet veroorzaken.

Klachten

Hierdoor kunnen verschillende soorten problemen ontstaan:

  • Pijnlijke ontsteking met brandende pijn onder de bal van de voet
  • Eeltvorming en likdoorns onder de bal van de voet
  • Stressfractuur (breuk door overbelasting) van een middenvoetsbeentje
  • Chronische wonde aan de voorvoet (eerder bij diabetespatiënten)
  • Zenuwinklemming (Morton neuralgie) met uitstraling naar de tenen
  • Combinatie met schoenen met smalle toppen zal leiden tot een hallux valgus

Oorzaken

Bij een spreidvoet zakt de dwarse voorvoetboog in. Dat proces duurt jaren. Andere factoren die de toestand erger maken, zijn een staand beroep, het dragen van hoge hakken en ernstig overgewicht. Iemand die lange tweede en derde middenvoetsbeentjes heeft (centraal in de voorvoet) heeft meer kans op last.

Behandelingsopties

Behandeling is niet altijd noodzakelijk maar bij pijnklachten of last kan dat wel wenselijk zijn. De belangrijkste behandeling bestaat uit goed schoeisel (voldoende breed, met voldoende ruimte), meestal aangevuld met steunzolen. Een schoen met een iets hardere zool zoals een wandelschoen kan helpen. Hakken verschuiven het gewicht naar de voorzijde van de schoen en moeten hier absoluut vermeden worden.

In ernstige gevallen is een operatie soms aangewezen. Bij een percutane voetoperatie worden via een kleine incisie aan de voetzool de centrale middenvoetsbeentjes een stukje ingekort, zodat de druk over de voorvoet terug verschoven wordt.

Nazorg

De eerste dagen is het belangrijk de voet in hoogstand te houden en niet te steunen om de genezing goed op gang te laten komen. Bijkomend moet de patiënt gedurende 6 weken een speciale verbandschoen (een soort sandaal) dragen. Zwelling is te verwachten tot 3 à 4 maanden na de operatie.

‘Dank aan Stéphane Guillo voor de afbeeldingen, Clinique du Sport Mérignac’

Terug naar boven