Ter hoogte van de voetzool loopt een dik peesblad namelijk de fascia plantaris. Deze fascia verbindt het hielbeen met de bal van de voet en zorgt voor stabiliteit en het buigen van de tenen. Fasciitis plantaris is een ontsteking van dit peesblad onder de voetzool.
Een aangroeisel (doornvormige verkalking) onder het hielbeen ter hoogte van de aanhechting van het peesblad is een hielspoor. Onderzoek heeft aangetoond dat bij ongeveer 75% van de volwassen bevolking een dergelijk aangroeisel wordt aangetroffen. Dit hoeft echter niet noodzakelijkerwijs te leiden tot het ontstaan van pijn. Hevige, aanhoudende pijn onder de hiel wordt veelal aangeduid met het begrip ‘hielspoor’.
Klachten
Pijn ter hoogte van de onderkant van de hiel is het belangrijkste symptoom. ’s Morgens en na lang zitten is de pijn het ergst. In de loop van de dag neemt de pijn af maar op het einde van de dag kan er sprake zijn van een doffe pijn aan de binnenkant van de hiel (dit neemt wel weer af bij rust). In het midden van de voetzool doet het pijn indien u erop drukt. Er kunnen ook ontstekingsverschijnselen aanwezig zijn. Zo kan de hiel rood en gezwollen zijn.
Oorzaken
Hielspoor en fasciitis plantaris zijn typische overbelastingsletsels. Ze komen frequent voor bij:
Behandelingsopties
Vermindering van ontsteking kan gebeuren door een bad van ijswater te nemen of door ijs te leggen op de pijnlijke zone. Verder kunnen ontstekingsremmers (NSAID’s) gebruikt worden gedurende enkele dagen. Voor de behandeling op lange termijn zijn er vier mogelijke stappen.
Orthopedische steunzolen en oefeningen.
De arts zal u voorstellen om orthopedische steunzolen op maat te laten maken. Waarom worden steunzolen voorgesteld? Zoals u weet ontstaat hielspoor door overbelasting. Door de orthopedische steunzolen wordt overbelasting gereduceerd. Ze zorgen dat de fascia plantaris (de bindweefselband) goed ondersteund wordt tijdens het stappen. Indien er een abnormale stand is van de voet wordt dit ook gecorrigeerd door de steunzolen.
De arts raadt u ook aan om oefeningen te doen. Deze oefeningen moet u thuis regelmatig doen om een goed resultaat te krijgen. Kinesitherapie kan voorgeschreven worden om u deze en eventueel andere oefeningen aan te leren en te helpen correct uit te voeren.
Infiltratie met cortisone
Indien de pijn blijft bestaan, kan er geopteerd worden voor infiltraties met cortisone. Cortisone werkt ontstekingsremmend en remt het afweersysteem. Dit product zal met behulp van een spuitje rechtstreeks aangebracht worden ter hoogte van de fascia plantaris. Het aantal infiltraties moet beperkt blijven, want dit product kan uw afweersysteem ernstig aantasten. Meestal zal de arts niet meer dan drie infiltraties geven voor de behandeling van hielspoor.
Extra corporele shockgolf therapie
Een andere mogelijkheid voor de behandeling van hielspoor is shockwave therapie. Het is een niet-invasieve methode die enkel wordt gebruikt indien andere conservatieve behandelingen weinig resultaat geven. Deze shockwave therapie vernietigt verkalkingen en helpt chronische ontstekingen genezen.
Chirurgie
Voor de behandeling van hielspoor wordt zelden chirurgisch ingegrepen. Enkel bij een hardnekkig hielspoor gepaard met hevige pijnen kan chirurgie van pas komen. Hierbij zijn er verschillende methodes: verwijderen van het hielspoor, de druk op de fascia plantaris reduceren of de druk op de zenuwen ter hoogte van de hiel reduceren. Af en toe is het nodig om een chirurgische verlenging van de kuitspieren uit te voeren, indien stretchingsoefeningen onvoldoende verbetering geven t.a.v. een korte kuitspier.
Nazorg
Na het uitvoeren van een operatie ter hoogte van de voetzool, wordt er meestal een gips aangelegd gedurende 10 dagen om de wonde goed te laten genezen en de voetzool tijdelijk te ontlasten. De eerste dagen is het belangrijk de voet in hoogstand te houden en niet te steunen om de genezing goed op gang te laten komen.
Nadien kan de patiënt starten met steunname en beweging op geleide van de pijn.
Zwelling is te verwachten tot 3 à 4 maanden na de operatie.