Hallux valgus

Hallux is de latijnse naam voor ‘grote teen’. Hallux valgus is een standafwijking waarbij de grote teen naar buiten gaat staan (in de richting van de kleine teen). De hoek tussen de as van het eerste middenvoetsbeentje en de grote teen is vergroot.

Klachten

Door de hoekvorming ontstaat er een pijnlijke knobbel aan de binnenzijde van de voet. Deze knobbel kan leiden tot ontsteking en zelfs huidproblemen.

Oorzaken

Hallux valgus kan het gevolg zijn van het dragen van ongeschikt schoeisel (schoenen met hoge hakken en/of smalle punten), spreidvoet of erfelijkheid. Bij natuurvolkeren die op blote voeten lopen is het heel zeldzaam, maar komt wel voor.

Behandelingsopties

Behandeling is niet altijd noodzakelijk maar bij pijnklachten of last kan dit wel wenselijk zijn. De belangrijkste behandeling bestaat uit goed schoeisel eventueel aangevuld met steunzolen. Veel schoenen die verkocht worden, zijn eigenlijk niet gemaakt om lang mee te stappen.

In ernstige gevallen is een operatie soms aangewezen. Hierbij wordt een osteotomie verricht van het bot voor de knobbel en zo nodig ook van het bot na de knobbel. Bij een osteotomie wordt het bot doorgezaagd. Hierna wordt de orientatie van het bot veranderd waardoor de hoekvorming corrigeert.

Nazorg

De eerste dagen na de ingreep is het belangrijk de voet in hoogstand te houden en niet te steunen om de genezing goed op gang te laten komen. Bijkomend moet de patiënt gedurende 6 weken een speciale verbandschoen (een soort sandaal) dragen. Zwelling is te verwachten tot 6 maanden na de operatie.

Terug naar boven