De schouderprothese na een breuk

Patienten kunnen een prothese krijgen voor een drietal redenen.

Vooreerst kan men een gecompliceerde breuk oplopen van de schouder.  Die schouder is dan in die mate verbrijzeld dat een reconstructie met plaat en schroeven niet kan leiden tot een pijnvrije functionele schouder.  Dan wordt het gewricht vervangen door een kunstgewricht of prothese.

Bij ouderen is er tegelijkertijd veel kans dat er al peesscheuren aanwezig waren van tevoren.  In dat geval zal een anatomische reconstructie ook leiden tot een minder resultaat.

De keuze zal gemaakt worden tussen een anatomische of gewone prothese of een reversed of omgekeerde prothese.

 

 

 

 

 

 

 

Bij een reversed prothese wordt de functie van de rotatorcuff grotendeels overgenomen door de deltoidspier (schouderkapspier) door een verandering in rotatiepunt en hefbomen.

Bij de ingreep wordt de kop verwijderd.  In theorie zijn bij een reversed prothese de pezen niet meer van belang.  Hoewel, we zien dat bij een herbevestiging van de voorste en achterste rotatorcuffspieren de functie beter wordt.

Dit is dan ook wat gebeurd.  De endo- en exorotatoren met hun beenderige bevestiging worden terug op de prothese bevestigt zodat de functie van de schouder nadien zo goed mogelijk wordt.

Evenwel zien we dat de functie nooit zoals van voordien is.  Voordien had men een normaal functionerende schouder en nadien is het een reconstructie met een prothese.  De beweeglijkheid zal iets minder zijn, alsook de kracht.  Ook blijft men deze schouder altijd voelen.

De ingreep verloopt onder een algemene en locoregionale (plexus) verdoving.  Deze laatste blijft werken tot 20 uur na de operatie.  Dit zorgt voor een pijnvrij ontwaken en comfortabel opstarten van orale pijnmedicatie.

De revalidatie bestaat eruit om de beweeglijkheid zo snel mogelijk te herstellen en de genezing en ingroei van de botfragmenten zonder secundaire verplaatsing te bekomen.

Daarom wordt de arm in een draagdoek gehouden voor de duur van vier weken, tijdens dewelke enkel passieve bewegingen toegelaten zijn onder begeleiding van de kinesitherapeut.  Nadien worden actieve mobilisaties toegelaten, inspanningen zijn pas na 10 weken toe te laten.

Terug naar boven