Knie-arthroscopie

Een arthroscopie van de knie wordt uitgevoerd om volgende redenen:

–          verwijderen of herstellen van de meniscus

–          verwijderen van losse kraakbeenstukken of muizen

–          behandeling van kraakbeenbeschadigingen

–          behandeling van kleine breuken

 

Behandeling

Bij aankomst in het ziekenhuis meldt u zich eerst aan bij de onthaalmedewerkers in de onthaalruimte. Zorg ervoor dat u de volgende zaken bij u hebt: identiteitskaart, adres en telefoonnummer van een contactpersoon, uw verzekeringskaarten, gegevens van het eventuele arbeidsongeval, het vertrouwelijk getuigschrift van arbeidsongeschiktheid, preoperatieve onderzoeksresultaten, de ingevulde vragenlijst en eventuele kaartjes van allergie. Eenmaal in de kamer op het dagziekenhuis krijgt u een operatieschort en een identificatiearmbandje. Uw onderbroek mag u aanhouden. U krijgt ook een licht kalmeermiddel. De te opereren knie wordt met stift gemarkeerd.

Via 2 of 3 kleine insneden wordt de operatie verricht. Dit gebeurt meestal onder rachi-verdoving. Dit is plaatselijke verdoving van de benen via een ruggenprik. Indien u dat wenst, kan u de ingreep mee volgen op het scherm. Om de structuren in de knie beter zichtbaar te maken, wordt de knie met water opgeblazen.

 

Na de ingreep

–          In de ontwaakafdeling

Na de ingreep verblijft u in de ontwaakruimte tot de beweeglijkheid in uw been terug is. U blijft wel nog 4 uur na de ruggenprik platliggen om verwikkelingen te vermijden.

 

–          Terug op de kamer

Eens terug op uw kamer mag u drinken en een uur later krijgt u een broodmaaltijd, tenzij de anesthesist dat anders bepaalt. Uw been wordt in hoogstand geplaatst; op het steunverband van de knie wordt ijs gelegd om zwelling tegen te gaan. De verpleegkundige geeft aan wanneer u onder begeleiding mag opstaan. Het is belangrijk dat u ongemakken meldt zoals pijn of een overvolle blaas.

 

–          Terug naar huis

Voor uw vertrek komt de specialist bij u langs. Specifieke richtlijnen krijgt u schriftelijk mee bij ontslag. Indien nodig, vult de arts ook de volgende documenten in: vertrouwelijk getuigschrift van arbeidsongeschiktheid, klein verlet, ontslagbrief voor de huisarts, voorschrift voor de thuisverpleegkundige, voorschrift voor kinesitherapie, voorschrift voor pijnmedicatie. Zorg voor vervoer en begeleiding huiswaarts rond 18 uur. De eerste 24 uur na uw ontslag uit het ziekenhuis bent u beter niet alleen thuis.

 

Complicaties

Een arthroscopie is en blijft een operatie. De risico’s zijn minimaal maar bestaan zoals bij elke operatie. Er is een klein risico op nabloeden in het kniegewricht. Dit kan wat zwelling veroorzaken en pijnlijk zijn. Indien er in de dagen of weken na de arthroscopie abnormale pijnen of zwellingen in de knie of de kuit verschijnen, moet u zo snel mogelijk contact opnemen met de behandelende geneesheer.

 

Nazorg

Voor uw vertrek worden de wondverbandjes ververst en met een waterbestendig verbandje afgedekt. Het steunverband rond de knie moet ‘s avonds verwijderd worden. Soms krijgt u nog een spuitje in de buik om flebitis tegen te gaan. De arts deelt u mee wat toegelaten en wat verboden is. Naargelang het resultaat van de arthroscopie mag u steunen en stappen maar doorgaans niet hurken. U mag krukken gebruiken, maar dit moet niet. De hechtingen mogen na 10 dagen verwijderd worden. U kan hiervoor bij uw huisarts terecht. De verpleegkundige regelt ter controle een consultatie bij de specialist vóór u naar huis vertrekt.

Terug naar boven