Jumper’s knee

Introductie

Jumper’s knee of patellapeestendinopathie is een chronische ontsteking van de kniepees tussen knieschijf en scheenbeen. Dit komt voornamelijk voor bij mensen die aan sprongsporten doen (volleybal, basketbal, …)

 

Klachten

De typische klacht is pijn aan de voorzijde van de knie die opkomt bij het sporten en nadien weer overgaat. Indien de ontsteking zich verderzet, kan er ook al last optreden bij trappen op- en voornamelijk afgaan en zal de last ook langer aanhouden na het sporten.

 

Behandelingsopties

De behandeling is in de eerste plaats conservatief. In eerste instantie moet de ontsteking bestreden worden. Dit kan gedaan worden met ontstekingsremmers, ijs en kinesitherapie. Bij de kinesist zal er eerst en vooral tegen de ontsteking gewerkt worden met ultrageluid of elektrotherapie. Vervolgens dient er ook voldoende stretching (rekking) van de kniepees zelf maar ook van de quadricepsspier en hamstrings gedaan te worden. Deze houden namelijk de pees op spanning. De stretching wordt best 3x/dag gedurende minstens 3 maanden uitgevoerd.

Het is belangrijk dat de kinesist u oefeningen aanleert die u thuis kun doen. Verder kan de kinesist u ook begeleiden naar sporthervatting.

Indien er een chronische ontsteking met verkalkingen is, kan het soms nuttig zijn om met ultrasone golven (de niersteenverbrijzelaar) deze calcificaties te verbrijzelen, zodat ze gemakkelijker door het lichaam worden opgenomen. Cortisone-injecties worden niet gedaan in de kniepees gezien deze hierdoor kan scheuren.

Verder zal er een vermindering van de trainingsactiviteit moeten plaatsvinden van de beweging die de problemen veroorzaakt bijvoorbeeld sprongsporten.

Aanpassing van sportactiviteiten en training:

–          Tijdelijk verminderen of vervangen door minder kniebelastende sport zoals zwemmen, aquajogging en step.

–          Het reduceren van de trainingsintensiteit gedurende minstens twee weken.

–          Volledige sportstop indien belangrijke last. Het hervatten van de training met korte afstanden, lichte weerstand of hardlopen op vlak terrein.

 Indien al deze maatregelen falen over een periode van een zestal maanden kan er geopteerd worden voor een chirurgische behandeling. Hierbij wordt er via een incisie vooraan de knie al het ontstekingsweefsel uit de pees gesneden. Deze operatie zelf duurt niet zo lang en is niet zo ingrijpend maar het is wel een lange revalidatie!

 

Nazorg

Na de operatie wordt er een brace aangelegd die het been gestrekt houdt en dit voor 2 weken. Nadien wordt de brace progressief losgezet zodat je weer volledig kunt plooien een 6-tal weken na de operatie. De eerste maand moet er ook met twee krukken gegaan worden en dan nog 2 weken met 1 kruk. De reden voor deze trage revalidatie is het risico dat anders de pees zou scheuren gezien die wat verzwakt wordt doordat er weefsel uitgesneden wordt.

Hervatten van looptraining mag langzaam na 4 maanden, voluit sporten na 5-6 maanden.

Terug naar boven