Knie

Het kniegewricht bestaat uit drie beenderen, namelijk het bovenbeen (femur), het scheenbeen (tibia) en de knieschijf (patella). De uiteinden van deze drie beenderen zijn telkens bedekt met kraakbeen, wat een zachte, schokdempende laag is die ervoor zorgt dat deze uiteinde soepel glijden over elkaar. Aan de binnenkant en aan de buitenkant van de knie zit er telkens een meniscus, iedereen heeft dus een binnenste en buitenste meniscus. Deze functioneert als een schokdemper tussen het bovenbeen en het scheenbeen.

Vier gewrichtsbanden geven extra stabiliteit aan de knie. Twee collaterale banden (de binnenste en buitenste gewrichtsband) aan de zijkanten van de knie, om te voorkomen dat het onderbeen zijwaarts klikt, en twee kruisbanden in het midden van het gewricht, om te voorkomen dat het onderbeen naar voren of naar achteren schuift ten opzichte van het bovenbeen.

Functie knie

De knie is een van de belangrijkste en meest belaste gewrichten van ons lichaam. Daardoor hebben sporters vaak blessures thv de knieën en komt slijtage op oudere leeftijd ook steeds vaker voor. De belangrijkste bewegingen van de knie zijn buigen en strekken. Een aantal spiergroepen rondom het gewricht zorgen voor de beweging van de knie en voor stabiliteit.

Aandoeningen aan knie

Hier vindt u informatie over verschillende aandoeningen aan de knie. Onderstaande artsen van het Orthopedisch Centrum Kortrijk zijn gespecialiseerd in aandoeningen aan de knie:

Terug naar boven