Synoviale cyste

Omschrijving

Deze zijn op te merken als kleine knobbels ter hoogte van de pols. Soms zijn ze zacht en kan men een vloeistof heen en weer duwen.

Deze vochtcollecties zijn afkomstig uit de pols.In elk gewricht wordt namelijk een klein beetje vocht aangemaakt dit om het kraakbeen te voeden en een beter glijvermogen te krijgen. Het wordt ter plaatse gehouden door het gewrichtskapsel. Soms is er een kleine zwakke plaats in het kapsel waardoor het vocht naar buiten wordt geduwd. Een beetje zoals een binnenband van een fiets door een zwakke plaats van de buitenband stulpt. dit levert dan een “cyste” op.

Bij de pols komen deze cysten het meest voor langs de rugzijde. Deze cysten kunnen wijzen op een beschadiging van de ligamenten of van het bot in de pols. Meestal zijn ze gewoon te wijten aan een zwakker gewrichtskapsel.

Behandeling

De therapie is niet direct operatief, deze cysten kunnen zolang ze niet hinderen gewoon zo gelaten worden. Hun volume en vorm kan wijzigen in de loop van maanden en jaren.

Alleen bij last is er nood aan een operatieve behandeling. Dit kan door een kleine incisie of in sommige gevallen arthroscopisch met de hulp van een camera in het polsgewricht.

Terug naar boven