tenniselleboog

Omschrijving

In tegenstelling met wat de naam doet vermoeden, komt dit niet alleen voor bij tennissers. Het gaat hier over een ontsteking van de oorsprong van de spieren die de pols doen strekken. Deze kan je testen door met uitgestrekte arm en de handpalm naar beneden toe een voorwerp op te heffen. Bij een chronische ontsteking van de strekkers van de pols krijg je dan een pijn ter hoogte van de elleboog. De tennissers krijgen die ontsteking door een verkeerde techniek bij het tennissen. Anderen kunnen het krijgen door een herhaalde beweging met de pols uit te voeren waardoor overbelasting optreedt bijvoorbeeld schilderen met een rol kan dit uitlokken.

Behandeling

  • In de eerste plaats is voorkomen de boodschap. Bij het optreden van de eerste symptomen moet rust worden opgelegd en vermijden van de uitlokkende beweging. Een kleine druk door een bandje ter hoogte van de elleboog kan de druk ter hoogte van de oorsprong ook verminderen en zo de ontsteking verminderen.
  • Verder zijn een korte gips-immobilisatie en ontstekingswerende medicatie ook van nut. De behandeling is langdurig en frustrerend.
  • De operatie is niet het ultieme oplosmiddel en moet als laatste redmiddel gezien worden. Bij de operatie wordt het chronische ontstekingsweefsel verwijderd en de oorsprong van de strekkers van de pols wordt iets gelost. Zo is er minder spanning op de spier en hoopt men de ontsteking definitief op te lossen.
Terug naar boven