Computer Navigatie

Met behulp van snelle computers en intelligente hulpmiddelen, software en fluoroscopie kan de chirurg driedimensionale beelden krijgen in “real time”, en daarmee bijzonder accuraat chirurgische interventies doen, waar hij vroeger was aangewezen op tweedimensionale beelden.
Voor procedures waar de visualisatie zeer moeilijk is, is dit systeem een grote aanwinst. De locatie van de chirurgische instrumenten kan zo goed als perfect worden weergegeven in real time.

Men kan het systeem vergelijken met dat van een gps die werkt met behulp van satellieten. In de operatiezaal worden de satellieten vervangen door een speciale camera, en de kaarten door de radiologische gegevens die binnenkomen in de computer via de fluoroscopie. Het gebruikte instrument werkt als de gps-eenheid. Net zoals de satelliet weet waar de gps ontvanger zich bevindt op aarde, kan de camera bepalen waar het instrument zich bevindt in het lichaam van de patiƫnt.

computernavigatie3computernavigatie 1 computernavigatie2
Voor meer gedetailleerde uitleg en studie (in het Engels) volgen nu enkele interessante links naar fabrikanten van heelkundige navigatiesystemen:

Terug naar boven